maanantai 20. marraskuuta 2017

Uutta intoa projektiin - vilkaisu eläkeotteeseen

Sain hiljattain ajatuksen tarkistaa tietoja eläkkeestäni, kun näin jossain ilmoituksen työeläke.fi -palvelusta. Sopivan hetken tullen kirjauduin sisään ja ajauduin Ilmarisen palveluun, jossa pääsin katsomaan kertyneen eläkkeen määrää. Järkytys oli iso, kun kokonaissumma näytti lukemaa 313 €/kk - näin vähänkö sitä on kertynyt vaikka työelämää on melko katkottomasti takana jo aika monta vuotta??!!

Tarkempi silmäily paljasti, että summa oli nykyisen työnantajan palveluksessa kertynyt määrä. Aiempien työsuhteiden tiedot löytyisivät kuulemma toisen eläkeyhtiön palvelusta. Kirjauduin tämän toisen yhtiön palveluun, mutta siellä ei näkynytkään mitään! Laitoin kyselyä sisään, miksi tietoja ei ole palvelussa, mutta vastausta ei ole vielä kuulunut.

Sen verran jäi vaivaamaan tuo eläkkeen määrä, että jonkinlainen arvio kertyneestä kokonaiseläkkeestä piti saada. Olin säästänyt jokaisen vuoden viimeiset päätyöni palkkalaskelmat ensimmäistä täyttä työvuotta lukuunottamatta, joten laskelma oli suht helppo tehdä. Kertyvä vuosieläke on siis minun kohdalla 1,5 % vuositulosta. 

Laskin käteen ja näppäilemään lukuja sisään. En tiedä, korjataanko näissä laskelmissa summia, jollain indeksillä, mutta minä en tuollaisia korjauksia tehnyt. Heti kävi selväksi, että työuran alkuvuosien pienemmät palkat eivät kovin jyrkkää nousua eläkkeeseen tuoneet. Toivo oli siis palkkakehityksen nousujohteisessa suunnassa ja sen eläkekertymää toivottavasti nopeuttavassa vaikutuksessa. Lopputulema oli edelleen masentava: kuukausieläkkeeni on edelleen kolminumeroinen euromäärä. Siis ainoastaan vähän enemmän kuin kaikille maksettava takuueläke*. Palkkani on kuitenkin ollut siellä jaukauman oikeanpuoleisessa osassa, joten eläkkeen pienuus voi olla vielä suurempi järkytys matalampaa palkkaa saaneille tai katkonaista työuraa tehneille.

En edes halua käydä läpi, kuinka paljon eläkemaksuja olen itse maksanut saati sitä, kuinka paljon työnantajani ovat niitä eläkeyhtiöille tilittäneet vuosien mittaan. Nopea laskelma paljastaa, että aika tavanomaisesta 2500 euron kuukausipalkasta maksetaan työeläkemaksuja vuodessa yhteensä (työntekijä ja työnantaja) noin 7500 €. Tuo summa sijoitettuna hyvään osingonmaksajaan (brutto-osinko 5%) antaisi jo yhdessä vuodessa takaisin 375 euroa eli 31,25 €/kk . Samaan aikaan eläkettä kertyy eläkejärjestelmän kautta bruttona 39,06 €/kk. 

Kovin nokkela ei tarvitse olla ymmärtääkseen, että osinkojen kumuloitumisen ja arvonnousun vaikutuksesta virallinen eläkejärjestelmä jäisi jälkeen suorasta osakesijoittamisesta hyvin nopeasti. Palkansaajan kannalta ongelmallista on se, että nuo eläkemaksut eivät ole hänen käytettävissään, joten tuloja on yritettävä kasvattaa niillä varoilla, jotka jäävät jäljelle sen jälkeen kun systeemi on vienyt systeemin pyörittämiseen tarvittavan osuutensa.


* Kommentti takuueläkkeeseen: joku vähimmäistaso on hyvä olla olemassa, mutta vuoden 2017 takuueläketason saavuttamiseen pienehköllä 2000 €:n kuukausipalkalla menee aikaa yhteensä 24v 4kk.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti