sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Omasta metsäsijoittamisesta lyhyesti

Tehdäänpä tälle päivälle toinenkin kirjoitelma, kun metsäasiat oli tänään mielessä sillä tavalla, että laitoin metsäverotusta kuntoon kuluvan vuoden osalta.

Omistuksessani on siis kaksi metsätilaa, joista ensimmäinen tuli haltuuni sukupolvenvaihdoskaupalla jokunen vuosi sitten. Tässä hinta oli verottajan salliman verran markkinahintaa alhaisempi eikä myyjän tarvinnut maksaa luovutuksesta veroa lainkaan. Toisen ostin markkinahinnalla pari vuotta myöhemmin, kun lähettyviltä tuli myyntiin sen hetkiseen rahatilanteeseeni sopivan kokoinen alue.

Yksittäisen tilan kannattavuuden ja tuottojen tarkka arviointi lyhyellä ajanjaksolla on minulle erittäin vaikeaa, sillä tuloja saa näin pienestä kokonaisuudesta aika harvakseltaan ja mukana on todella paljon muuttujia maaperän laadusta vuosittain vaihteleviin olosuhteisiin. Toistaiseksi olen myynyt puuta kahteen otteeseen ja kolmas hakkuu tapahtuu kelien salliessa tulevana talvena. Kannattavutta olen yrittänyt pitää parempana tekemällä itse kaikki hoitotyöt ja istutukset, mutta hankintahakkuita en pysty itse tekemään.

Metsälehti julkaisi viime kuussa lukuja yksityismetsätalouden tuloista vuodelta 2016. Artikkelin mukaan omalla alueellani Pohjois-Savossa vuositulo olisi keskimäärin 144,40 €/ha. Luvuissa on erittäin isoa alueellista vaihtelua, ja erityisesti Lapin metsätalouden järkevyyttä voi vaan ihmetellä. Tosin kaikki tekijät eivät noiden lukujen perusteella tule ilmi.Tulopuoli on hyvä suhteuttaa metsätilojen hankintahintaan, jos tilan omistajaksi ei tulla perinnön, lahjoituksen tai muun sisäpiirijärjestelyn kautta. Vähän vanhempaa hintatietoa tarjoilee Metla/Luonnonvarakeskus (http://www.metla.fi/metinfo/mo/metsakiinteistot.htm), mutta vuoden 2016 tietoa löytyy Metsälehden artikkelista, jossa käsitellään tilamarkkinoita (https://www.metsalehti.fi/artikkelit/metsatilamarkkinoiden-yleiskatsaus-vuodelta-2016/).

Metlan/Luken tietojen mukaan vuoden 2013 keskihinta Pohjois-Savossa yli 10 ha:n tiloilla oli 2908 €/ha mediaanihinnan ollessa 2559 €/ha. Metsälehden artikkelin mukaan vuoden 2016 Pohjois-Savon keskihinta yli 10 ha:n tiloilla oli jo 3451 €/ha. Arvonnousua siis ihan mukavat n. 4% vuodessa, kun keskimääräisten myyntitulojen (144,40 €) osuus keskimääräisestä myyntihinnasta (3451 €) on noin 4.2 %. Ihan noin suoraviivaista tulkintaa ei uskalla tehdä ainakaan kovin pitkän aikavälin ennusteeksi, sillä tilat, kaupat ja tulot ovat aina yksilöitä, ja tilanteeseen vaikuttaa luonnollisesti myös puumarkkinoiden suhdanteet.

Itselleni metsän omistaminen on keino saada hajautusta ja lisätuloja palkka-, osinko- ja myyntitulojen ulkopuolelta. Vaikka puut kasvavat myös ilman ihmisen puuttumista, hoitotyöt parantavat kannattavuutta merkittävästi, mutta varsinkin kun niitä tehdään itse, kyse ei ole passiivisesta tulosta. Itse olen pitänyt tästä aktiivisesta osuudesta, sillä tämän kokoisilla tiluksilla työtä ei vielä ole ihan kohtuuttomasti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti