Viime vuosina olen tehnyt määräaikaisia sähkösopimuksia, ja viimeisin vuodenvaihteessa päättyvä sopimus oli 2-vuotinen. Tyytyväinen olin hinnoitteluun, kun ei tullut kovin tarkasti seurattua sähkön hintakehitystä sopimuskaudella, sillä se olisi ollut turhaa jossittelua.
Vanha myyjä tietenkin tarjosi uutta kahden vuoden jatkokautta varsin kohtuullisella hinnalla. Netin kilpailutuskoneista löytyy näitä sekalaisia halpamyyjiä, joihin edelleen suhtaudun epäluuloisesti, vaikka toiminta lienee siisitytynyt aiemmista vuosista. Jatkosopimus oli liipaisua vaille solmittu, kun katsoin vielä yhden sivuston, joka tarjosikin vesisähköä hintaan 3,94 c/kWh ilman kuukaisumaksua. Myyjä oli vielä iso kotimainen energiayhtiö, joten kauppa oli selvä.
En ole ollut kovin uskollinen ja pitkäaikainen asiakas yhdellekään sähköyhtiölle sen jälkeen kun heräsin sähkön kilpailuttamiseen. Asiakkuudet ovat tainneet kestää suurimmassa osassa tapauksia, ellei kaikissa, yhden sopimuskauden. Aina on löytynyt toiselta yhtiöltä sisäänheittohinta, jolla olen tullut houkutelluksi muualle.
Sopimuksen kilpailuttaminen ja tekeminen on ollut jo vuosia niin yksinkertaista, että on pakko ihmetellä sitä, kenelle sähköyhtiöt saavat myytyä normaaleja listahintaisia tuotteitaan. Esimerkkinä Savon Voima, jonka toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on 6,60 c/kWh + 3,98 €/kk. Hintaeroa tulevaan sopimukseeni omalla tyypillisellä rivitalohuoneiston vuosikulutuksella tulee yli 160 euroa vuodessa (siis siinä tapauksessa, että Savon voiman hinta ei vuoden aikana laske ja luultavasti ei laske paljoa).
Liekö asiakasuskollisuudelle ja ylihinnan maksamiselle syynä laiskuus, toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen helppous vai pelko siitä, että vaihdossa menee jotain pieleen ja sen takia jää pitkäksi aikaa ilman sähköä. Vielä voimassa olevaa sopimusta tehdessä huomasin haluavani maksaa pientä ylihintaa mieleisestä tuotantotavasta. Kaksi vuotta sitten en ottanut halvinta vaan kallistuin pienellä ylihinnalla metsänomistajan kannalta parhaaseen sähköön eli puuta (tai puuainesta kantojen ja hakkuutähteiden muodossa) polttamalla tehtyyn virtaan. Koska vuodenvaihteen jälkeen tuleva vesivoimalla tuotettu sähkö ei tuota euroja metsänomistajille, lohduttaudun ajatuksella, että kannot ja hakkuutähteet jäävät minun kulutukseni osalta metsiin parantamaan ravinnetilannetta. Viimeisintä puukauppaa sovittaessa tosin yksi puunostaja ei edes tehnyt tarjousta hakkuutähteistä, koska niille ei kuulemma ollut heillä toimituspaikkaa.
Ajatuksia ja tapahtumia taloudesta, työstä ja varallisuuden kartuttamisesta.
torstai 30. marraskuuta 2017
-
Katsaus tulee hieman ennenaikaisesti maaliskuun pörssipäivien loppumisen takia. Aloitetaan osingoilla. Aiempia tekstejä lukeneille on luulta...
-
Voisitko suositella kenellekään säännöllistä sijoittamista tuotteeseen, jossa hallinnointipalkkio on noin 60 % sijoitetusta summasta, jossa ...
-
Lähes vuoden jatkunut yhtäjaksoinen nousu taittui viimein ja miinusta kertyi syyskuussa -2,74 % eli euroina mitattuna monen nettopalkan verr...