keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Säästäjän esittely

Minulle on myönnetty 5 kuukauden ja 3 päivän ikäisenä Ahkeran säästäjän kunniakirja "tunnustukseksi uutterasta ja tuloksia tuottavasta säästämisestä, mikä osoittaa, että hänellä (siis minulla) on säästäväisen mielenlaatunsa (-laatuni) vuoksi edellytykset menestyä elämän taipaleella". Joskus ovat vaimo ja lapsetkin huomanneet, että minä en joitain poikkeuksia lukuunottamatta pidä asioista, jotka maksavat. Itse kuvailisin rahankäyttöäni adjektiivilla järkevä.

Palataan tapahtumiin ja tarkempiin yksityiskohtiin myöhemmissä kirjoituksissa, mutta aluksi vain tilanne suuremmassa kuvassa. Omaisuuden kartuttaminen alkoi 90-luvun loppuvuosina, kun olin saanut ensimmäiset opiskeluni valmiiksi ja aloin saada palkkatuloja. Rahaa kului normaaliin elämiseen, johon kuului mm. vuokra-asunto ja auto. Pian kuvioon tuli rahan laittaminen syrjään oman asunnon ostamista varten. Aikanaan asuntolainan loppumisen jälkeen käteistä rahaa alkoi kertyä aiempaan verrattuna aika vauhdikkaasti, sillä velka-ahdistus ja nykymittapuun mukaan hyvin korkealla käyneet korot olivat varmistaneet menojen pysymisen alhaisina ja tämä mielentila jatkui velan loppumisen jälkeenkin.

Varsinainen piensijoittajan urani alkoi vajaan kahden vuoden velattomuudesta nauttimisen jälkeen, kun ostin 1.2.2010 ensimmäsen erän osakkeita: 25 Fortumin osaketta kappalehintaan 18,42€. Siitä lähtien olen ostanut ja myynyt osakkeita ja rahasto-osuuksia melko säännöllisesti poislukien hiljaisemmat vuodet 2013-2014, jolloin makselin enimmäkseen kiinteistön ostoon otettua lainaa. Tällä hetkellä olen osakkaana 23 suomalaisessa yhtiössä, joihin kuuluu myös pyöreää nollaa näyttävä Talvivaara. Kattaukseen kuuluu myös sekalainen joukko osake- ja korkorahastoja. Arvopaperiomistusten arvo on tällä hetkellä noin 174.900 €, ja käteistä rahaa löytyy tileiltä vähän karkealla kädellä heitettynä noin 60.000 €. Tuohon käteissummaan sisältyy ensi vuonna verottajalle tilitettävä arvonlisävero, joten teknisesti ottaen minulla on vähän velkaa vaikka varsinaisia lainoja ei ole. Avaan lukuja tarkemmin tulevissa teksteissä. Muuhun omaisuuteen kuuluu kaksi metsätilaa ja vaimoni kanssa puoliksi omistamamme asunto-osake. Kiinteästä omaisuudesta ja asunto-osakkeesta en anna arvioita niiden arvoista eli ne ovat blogissä esitettyjen lukujen ulkopuolella, mutta niistä saadut tulot otan huomioon laskelmissa.

Sijoitustoimintaan liittyvä tavoitteeni on lisätä sitä nykyisin paljon puhuttua taloudellista riippumattomuutta tulevina vuosina. En tiedä, tuleeko täysi riippumattomuus olemaan mahdollista, sillä elämän ja tulevaisuuden ennustettavuuteen liittyy epävarmuuksia varsinkin terveyden ja työtilanteiden osalta, mutta kunniakirjan sanojen mukaan edellytyksiä voisi olla menestyä elämän taipaleella myös taloudellisesti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti