perjantai 29. maaliskuuta 2024

Osinkomietteitä ja ATH:ta - Kuukausikatsaus 03/2024

Katsaus tulee hieman ennenaikaisesti maaliskuun pörssipäivien loppumisen takia. Aloitetaan osingoilla. Aiempia tekstejä lukeneille on luultavasti tullut selväksi, että olen sijoitustrendeihin sopimaton ja parjattu osinkoja arvostava piensijoittaja. Kyllä, isot osinkoprosentit ovat merkki kasvun hiipumisesta ja jonkinlaisesta pysähtyneisyydestä, mutta toisaalta pidän suuresti vakauudesta, ennustettavuudesta ja siitä, että yritys tekee minulle täysin passiivista ja positiivista kassavirtaa ilman että minun tarvitsee miettiä myyntien ajankohtia, veroseuraamuksia tms. Alan tässä suhteessa kuulostaa eläkeläissijoittajalta, mutta kylmä tosiasia on, että maaginen 50v todella rupeaa puskemaan pään sisään, ja aiempi matalahko riskinotto ja -sietokyky ei ole muuttunut ainakaan kovin paljon paremmaksi. Senpävuoksi kassavirran ylläpito ja kasvattaminen on edelleen agendalla, vaikka rahat menevätkin tällä hetkellä suoraan uusiin sijoituksiin.

Eräs osinkotuloihin liittyvä rajapyykki on ylittynyt kuluvan kuukauden aikana. Osinkokevät alkaa saada kierroksia ja seurannan mukaan 9 yhtiötä maksoi osinkoja maaliskuussa yhteensä 1365 euroa. Tämä tarkoittaa pitkäaikaiskirjanpidon mukaan sitä, että koko vuonna 2010 alkaneen sijoitteluhistorian aikana saatujen osinkojen yhteissumma on maaliskuussa ylittänyt bruttona 100.000 euroa. Teknisestihän tämä on vain erään numeroarvon ylitys, mutta tasaluvut ovat aina jonkinlaisia psykologisia rajapyykkejä. Aikaa tähän kului noin 14 vuotta.

Vuodesta 2010 lähtien saadut brutto-osingot ja arvio tänä vuonna saatavista osingoista.


Maaliskuu oli salkun koon kehittymisen kannalta lievästi positiivinen kuukausi, sillä sen koko kasvoi 1.51 %, ja loppusumma on tänään kaikkien aikojen korkein eli 536.437 euroa. 
Viimeisin 12 kk:n jakso on ollut hieman tavallisuudesta poikkeava, sillä salkussani ei ole kovin isolla painolla osakkeita, joiden kurssi raketoisi valtavan kasvun tai yleisen hypetyksen takia, joten salkku on yleensä seurannut Helsingin indeksejä tai jäänyt niistä vähän jälkeen. Nyt ollaan viimeisen vuoden aikana ainakin Nordnetin mukaan reilusti tuottoindeksin yläpuolella, mikä taitaa osittain johtua Ruotsin ja USAn painon kasvamisesta sijoituskohteissa. Salkussa vuoden aikana eniten nousseiden osakkeiden TOP10-listalla onkin vain kolme Suomi-osaketta.
.

Maaliskuu oli aika iso ostokuukausi, sillä rahaa kulutin ostoihin lähes 7700 euroa. Nämä ei olleet ihan puhtaita netto-ostoja, sillä helmikuussa lihoiksi laitetusta Cityconista oli vielä rahaa käytettäväksi. Ostotapahtumia oli huikeat 26 kappaletta. Osakeostot olivat akselilla FIN-SWE-USA, ja euromääräisesti vähäisessä mutta lukumääräisesti isossa roolissa olleet rahasto-ostot painottuivat lähes yksinomaan Suomen ulkopuolelle.

Verottaja muistutti vuoden 2023 verotietojen tarkistamisesta. Sen kimppuun seuraavaksi.