keskiviikko 1. toukokuuta 2024

Missä voisimme vielä säästää? - Kuukausikatsaus 04/2024

Säästäväisyys oli ennen hyve. Menojen järkevä suhteuttaminen tuloihin ja velkarahan käyttö kohteisiin, jotka ehkä tuottavat joskus jotain, oli ainoastaan hyvää taloudenpitoa. Nämä periaatteet eivät ole enää voimassa. Ainakin mikäli uskomme iltauutisten jälkeisiä keskusteluohjelmia tai viestipalvelu X:ää. A-Studion sun muiden katsomisen olen lopettanut, sillä sietokyky eräiden puolueiden talousprofeettojen kaikkitietävää olemusta ja kommentointia kohtaan on nyt aika huono. Hallitus on kaiken tuhoava ilmestyskirjan peto, ja mitkään uudistukset, muutokset ja nykyisten rakenteiden muuttaminen ei tule kysymykseen vaan rahaa pitäisi jakaa kaikkiin suuntiin vähintään yhtä hövelisti kuin ennenkin. Muiden pohjoismaiden vauhdissa täytyy pysyä hyvinvointivaltiokilpailussa vaikka sitten myöhemmin riesaksi koituvalla velkarahalla. Ja tietysti verotusta jatkuvasti kiristämällä. En väitä että hallituksen toimet ovat kaikki olleet hyviä, mutta ei tilanne parane laittamalla päitä pensaaseen.

No ei tämän enempää avautumista, vaan mennään asiaan. Salkun koko kasvoi huhtikuussa noin 2,3 % ja uusi lukema on 549.015 €, eli suurin koskaan saavutettu arvo. Lievä noususuuntainen trendi on jatkunut nyt puolisen vuotta. Alla olevan kuvan sininen tolppa eli suorien osakeomistusten arvo puhkaisi ensimmäistä kertaa 400 k€:n viivan.
Osinkojen puolesta kuukausi oli aivan mahtava. Niitä maksoi 22 yhtiötä yhteensä 9681 euroa! Koko vuoden saldo tähän mennessä on 12.046 euroa, eli vähän reilu puolet koko vuoden tavoitteesta. Tässä vaiheessa koko vuoden ennuste hämärtyy, sillä en jaksa käyttää aikaa näiden monta kertaa vuodessa maksettavien osuuksien seurantaan. Pidetään tavoite 23 k€:ssa ja tarkennetaan sitä vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Saatuja osinkoja tuli käytettyä vanhaan tyyliin rahasto- ja osakeostoihin. Ostoissa Suomi on ollut Talouselämän artikkelissa esitetyn näkemyksen vastaisesti aika isolla painolla, kun kohteista löytyy mm. Kesko, Neste, Elisa, Kone ja Valmet. Ruotsi-USA -akselilta ostoskärryihin valikoitui viittä osaketta. Taisi käydä niin, että saadut osingot ja vähän tilillä olevaa rahaa tuli tuhlattua pikavauhtia, sillä kulutettu kokonaissumma oli 5-numeroinen.

Veroilmoituksen tekeminen on nykyisin melko kivutonta, kun meitä valvotaan järjestelmien kautta niin kattavasti. Jostain syystä ulkomaiset osakeomistukset eivät siirry Nordnetin kautta verottajan tietoihin ja ne joutui lisäämään käsin. Samoin muissa valuutoissa kuin euroissa maksetuissa osingoissa on pientä heittoa verottajan ja Nordnetin minulle toimittamissa summissa. Tämä johtunee jostain valuuttakurssien erilaisesta ajoituksesta. Luotin siihen, että verottajan numerot ovat riittävän oikein enkä lähtenyt korjaamaan niitä. Veroilmoituksen esitäytetty versio ehdotti reilun satasen jäännösveroa, joten aika hyvin sattui ennakonpidätykset kohdalleen.Vähennyksiin lisäsin Osakesäästäjien jäsenmaksun ja pienimmän työhuonevähennyksen sjoitustoimintaan liittyen. Jäännösvero ei näillä tempuilla vielä muutu palautukseksi.