torstai 29. helmikuuta 2024

Vähän eläkkeestä ja osinkojen näkymät - Kuukausikatsaus 02/2024

Aika rientää ja helmikuukin on jo takana päin. Mitään kovin muulistavaa ei tapahtunut ja arvonmuutokset salmussa olivat aika maltillisia. Suomi-omistuksia paljon sisältävä osakesalkku rypee, mutta vähän kansainvälisempää vivahdetta sisältävä rahastosalkku pärjäsi kohtuullisesti. Tammikuun lopusta kokonaisuus suli reilut 4 tonnia eli noin 0.8 %, ja loppusumma oli 528.449 €. Tämä oli neljäs peräkkäinen kuukausi puolen miljoonan yläpuolella. Eläkeyhtiön 'tiliotteesta' paljastui, että vanhuuden turvaksi on kertynyt suunnilleen suomalaisen keskimääräisen kk-eläkkeen verran saatavia. Eläkekerymäni on siis ylittänyt niukasti 2000 €:n rajan. Pikaisen ja suuntaa-antavan laskelman mukaisesti eläkettä kerryttävän työurani aikana tienannut ansiotuloja noin 1,6 M€, josta työnantaja ja minä itse olemme maksaneet eläkemaksuja non 400 k€ nykyrahaksi muutettuna. Vaikka tuota 400 k€:a ei säilytetä eläkeyhtiön holvissa minun nimelläni merkityssä säkissä, se on sattumalta suunnilleen nykyisen osakepottini kokoinen. Samaan aikaan osakesalkkuni tuottaa tuottaa osinkoja bruttona suunnilleen tuon eläkekertymän verran 2000 €/kk. Merkittävimpänä erona tietysti se, että osakesalkku tuottaa minulle osinkotuloa jo nyt eikä vasta joskus pitkän ajan kuluttua, ja lisäksi se on realisoitavissa tiukan paikan tullen milloin tahansa.

Helmikuussa osake- ja rahasto-ostoihin kului nettona vajaat kolme tonnia. Nettona sen takia, että Cityconin toiminta vaikuttaa nyt niin sekavalta, että hankkiuduin siitä kokonaan eroon. Muutama tonni on nyt hyödynnettäviä luovutustappioita.

Osinkopuolella ei ollut kauhean dramaattisia liikkeitä. Niitä tuli kuudesta yhtiöstä reilut 800 €, josta noin puolet maksoi Telia. Osinkoesitykset vuoden 2023 voitonjaosta on pääosin tehty ja nykyomistuksiin perustuva alustava arvaus tälle vuodelle liikkuu jo 23 k€:n tietämissä. Edellyttäen, että Tokmanni ei leikkaa kovin rankasti viime vuonna maksettua summaa.