keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Epäonnistunut tammiralli - Kuukausikatsaus 01/2024

Joidenkin sijoittajien uskonkappaleeksi noussut pörssin tammiralli jäi tänä vuonna aivan piippuun. Ei tullut ennustettua mojovaa nousua vaan käytännössä tammikuussa ei tapahtunut mitään. Ainoastaan uutisia koronlaskujen jarruttelusta, ja ne taisivat olla ainakin osasyy maltilliseen menoon.

Oma osake-, rahasto- ja käteissalkku nousi tammikuun aikana maltilliset 0,8 %, joka on euroina n. 4.200 €. Pieneksi jääneestä noususta huolimatta ollaan taas uudessa ATH-lukemassa, ja se on 532.850 €.
Käteiskassa on edelleen suuri, mutta talletuskorkojen nousu on tehnyt sen säilömisestä aiempaa huomattavasti kannattavampaa. Suuri osa varoista on tekemässä Svealle tulosta, mutta vaivanpalkaksi saan itse ihan hyvää korkotuottoa. Matalampien korkojen aikaan availin kohtuullisen säännöllisesti 12 kk:n määräaikaistilejä, jotka siis vapautuivat tasaisesti pitkin vuotta. Määräaikaistalletusten korot jäivät nopean korkojen nousun jalkoihin, ja vanhimmissa tileissä korko oli reilusti matalampi kuin ns. normaalitilillä. Korkojen nousupainetta ei taida enää paljon olla, joten korkoansaan joutumista ei tarvinne enää pelätä.

Osake- ja rahasto-ostoihin kului tammikuussa noin 4.300 euroa. Euromääräisesti suurin ostos oli parissa ostoerässä hankittu Elisa, ja uutena salkkuun ilmestyi Kone, jota ostin kuun puolivälin 'romahduksen', jälkeen. Kiinan kiinteistötilanne ei näytä ihan kaikkein valoisimmalta, mutta jäädään seuraamaan vaikutuksia Koneeseen.

Ihan kuivin suin ei tarvinnut olla osinkojenkaan suhteen, vaikka summa jäikin pieneksi. Tilille osinkoeuroja tuli bruttona 201 kappaletta ja muutamia pieniä kolikkorahoja päälle.

Tulosjulkistuskausi on kiivaimmillaan ja salkussa olevista yhtiöistä 11 on kertonut tuloksestaan. Ensi viikon loppuun mennessä kaikki merkittävimmät omistukset julkistavat tietonsa, ja se kertookin sitten ainakin osinkokertymän suuntaviivat. Tavoitteeksi tälle vuodelle asetin 22.000 €, mikä tarkoittaa varsin maltillista kasvua viime vuoden kokonaissummaan.