keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Tiivistetty kuukausikatsaus 05/2023

Toukokuu meni nopeasti, ja epävarmuudesta ja pienestä alavireydestä on tullut normaali olotila. Omat käppyrät veivaa kuukausittain ylös ja alas mutta trendi kuvaa pysähtyneisyyttä eli isommassa kuvassa ei mennä oikein ylös eikä alas. Tai siis mennään alas, koska joka kuukausi numeroihin lisättävästä palkkasummasta huolimatta trendi ei ole ainakaan nouseva.

Muutosta edelliseen kuukauteen verrattuna tuli -17.636 € eli omaisuuden määrä suli 3,6 %. Eniten salkun yhtiöistä tukkapöllyä otti YIT (-8,47 %), mutta se on onneksi yksi pienimmistä omistuksista. Nousua toukokuussa tehneiden yhtiöiden laskemiseen riittäisi sirkkelitöitä ahkerasti tehneen henkilön yhden käden sormet.


Ostojen optimaalisessa ajoituksessa en ole hyvä ja niinpä teen niitä melko tasaisesti. Alentuneet hinnat ovat tehneet joistain kohteista lukujen valossa jo aika houkuttelevia, mutta vastapuolella on tietysti pelko hintojen syöksymisestä vielä reilusti alaspäin. Joka tapauksessa tuhlasin osake- ja rahasto-ostoihin taoukokuussa noin 6200 €, ja ostokohteita olivat mm. Nokia, Kesko, Nordea Cibus ja Verizon. Nämä taitavat isolta osin olla juuri niitä yhtiöitä, joista Talouselämä kirjoitti viime viikolla seuraavasti:

Jos sijoittaja mieli huimia tuottoja, hänen on turha katsella pörssin isoja yhtiöitä.

  

Osinkokevät alkaa olla nyt taputeltu, kun toukokuun osinkokertymä oli 3140 €. Koko vuoden saldo in tähän mennessä 13.650 €. Seuraavia merkittävämpiä osingonmaksuja saa odotella vähintään loppukesään.