sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Selvitys verottajalle tehty

Veroilmoituksen tarkastuksen takaraja alkaa lähestyä, joten ensi viikon tiistai-illan säädön vähentämiseksi toimin hieman ennakkoon. Valvontakoneisto on nykyisin niin massiivinen, että mitään oleellista tietoa verottajan ennakkotiedoista ei yleensä puutu. Tavisten tulopuolen veronkiertoreitit ovat hyvin vähissä mikäli työnantaja on vähänkään kunniallinen eikä maksa palkkoja suoraan setelirahalla. Rohkeimmat saattavat kokeilla vielä onneaan kryptovaluuttojen luovutusvoittojen kanssa.

Täydennettävää on useana vuonna löytynyt varsinkin joidenkin rahasto-osuuksien ja ulkomaisten osakkeiden kohdalla. Kaikki tiedot eivät jostain syystä mene Nordnetin kautta verottajan tietoon. Toinen kummallisuus liittyy ulkomaan rahassa maksettuihin osinkoihin, sillä ne poikkesivat tälläkin kertaa Nordnetin vuosiraportista. Ero ei ole suuri, mutta arvelen sen liittyvän valuuttakurssien käsittelyyn.

Ensimmäistä kertaa koskaan sain tehdä ansiotuloista työhuonevähennyksen, sillä työskentely kotoa käsin tuli enemmän tai vähemmän pakolliseksi loppusyksystä. Työhuonevähennystä ehdotin myös pääomatulojen hankkimisesta, ja tämän osalta pohdiskelin, mihin luokkaan itseni laittaisin: satunnaisten sivutulojen hankkiminen, jolloin vähennys on 225 €, vai huomattavien sivutulojen hankkiminen, joka oikeuttaa 450 €:n vähennykseen. Tulin siihen tulokseen, että mennyt vuosi oli vielä satunnaisten tulojen hankkimista, vaikka tavoitteena on huomattavat tulot.

Työhuonevähennysten lisäksi oli ilmoitettavaa myös pieneen korjaukseen liittyvästä kulusta, joka oikeutti 40 €:n kotitalousvähennykseen sekä 36 €:n hintaisesta Suomen Osakesäästäjien jäsenmaksusta. Kaikkiaan uutta vähennettävää kertyi siis 526 euroa.

Verottajan ennakkotietojen ja lisättyjen vähennysten jälkeen ansio- ja pääomatuloveroja kertyi viime vuodelta minun osalta valtion ja kaupungin kassoihin yhteensä 23 k€.


2 kommenttia:

  1. "Kaikissa tulolähteissä ja tulolajeissa myönnettävien kaavamaisten työhuonevähennysten yhteismäärä voi kuitenkin olla enintään 900 euroa verovuodessa, jos verovelvollinen ei esitä selvitystä tätä suuremmista todellisista kustannuksista. Jos verovelvollinen tekee vähennyksen todellisten kulujen perusteella, kulut jaetaan eri tulojen kesken sen mukaan, mikä osuus työhuonevähennyksestä kohdistuu kullekin tulolle."

    Hyvä pitää tuo mielessä, kun tekee työhuonevähennystä sekä ansio-, että pääomatuloista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta. Huomioitava vähennyskatto tulevina vuosina.

    VastaaPoista