sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Hyvä nousu lässähti - Lokakuun katsaus 10/2020

 Maaliskuusta alkaen jatkunut käteis- ja arvopaerisalkun arvon kasvaminen päättyi viimein, kun korona jatkaa leviämistään ja sen suitsiminen näyttää vaativan toimenpiteitä, jotka jarruttavat taloutta. Liukuun lähteneet arvostukset veivät parhaina päivinä osakkeiden arvosta parin nettokuukausipalkan verran euroja. Omaisuus onkin tällä hetkellä 8.370 € pienempi kuukauden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Samalla tuli kuluneeksi 3 vuotta ensimmäisten lukujen kirjaamisesta. Tuona aikana nousua on tullut euroilla mitattuna 114.451 euroa ja vuositasolla prosentuaalinen kasvu on ollut 13,9 %. Kun ottaa huomioon, että tuohon sisältyy sijoitustuottojen (ja tappioiden) lisäksi sekä yksi merkittävä kertaluontoinen tuloerä että palkkatuloista säästöön ja sijoituksiin menneet eurot, niin kovin tyytyväinen ei tulokseen pysty olemaan. Viimeisen vuoden sotki korona, ja tuloksen pystyy jokainen toteamaan kuvassa esitetyistä tolpista.

Lievästä sijoitusapatiasta huolimatta en ole lyömässä pensseleitä santaan. Tarkoitus on edelleen haalia lisää yhtiöitä, jotka tuottavat passiivista tuloa varsinkin osinkojen muodossa. Jälkiviisastellen maalis-huhtikuu olisi ollut hyvä aika hankkia halpoja osingonmaksajia, mutta rohkeus ei riittänyt jyrkässä pudotuksessa panostaa isosti vaan aika normaaleilla kk-ostoilla mentiin silloisen pohjan ohi aina nykyhetkeen saakka. Olen ehkä luonteeltani vähän liian uratuvaa ja varman päälle pelaavaa sorttia tavoittelemaan korkeita tuottoja tai ainakin tarvitsisin rutkasti enemmän aikaa perehtyä asioihin. Isot ja nopeat (tai edes semi-nopeat) panostukset tai pelaaminen all-in -tyylillä ei vaan ole ihan luontaista minulle. Käteiskassa pitäisi jotenkin saada tuottavampaan muotoon, mutta liian optimistinen osakkeiden hintataso ei saa vielä minua tekemään kovin merkittäviä purkuja kassasta. Odottelen siis parempia ostohetkiä, mutta vaarana on jälleen, että ne menevät ohi liian varovaisuuden takia.

Keväällä yhtiöt ilmoittivat osinkojen leikkauksista ja maksujen ehdollistamisesta, ja koko osinkovuosi näyttikin menevän taysin pilalle. Toki isoja negatiivisia vaikutuksia salkun alkuvuodesta ennustettuun osinkovirtaan on ollut, mutta pahimmat pelot eivät toteutuneet. Tällä hetkellä vuoden osinkosaldo on muutaman kympin alle 7.000 €, mutta tuo raja tulee vielä rikkoutumaan muutamien myöhemmin maksuun tulevien erien ansiosta. 


Brutto-osingot (1.11.2020)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti