keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Syyskuun katsaus - 09/2020

Forrest Gump arveli aikoinaan, ettei ole helppoa olla kuningas ("Must be hard being a king"), ja samaa pitää sanoa päättäjänä olemisesta nykyisessä taloustilanteessa. Joka puolelta sataa neuvoja niistä asioista, joita pitäisi tehdä, ja jos yhden tarpeet otat huomioon niin ilman jäänyt pahoittaa mielensä. Rahakirstu ammottaa tyhjyyttään samalla kun menot kasvavat reippaasti, ja velkaa pitää tehdä ensi vuonna yli 2000 euroa per kansalainen, jotta elämä saadaan pidettyä jollain tavalla kuosissa. Myös tulopuolelta saadaan uutisia, että verokertymä elokuun lopussa on 1,9 Mrd € pienempi kuin viime vuonna.

Myös uusien työpaikkojen syntymiselle pitäisi saada luotua edellytyksiä tilanteessa, jossa ollaan hieman napit vastakkain elinkeinoelämän kanssa ja jossa yrityksissä on tarpeeseen nähden luultavasti liian paljon työntekijöitä, joista ei kuitenkaan haluttaisi heti potkia pihalle vaan katsoa, päästäisikö kriisin yli edes jollain tavalla. Hallitusohjelmankaan kirjatuista asioista ei millään haluttaisi luopua, vaan kaikki tavoitteet pitäisi saada toteutettua.

Talouden ongelmien suuruuteen nähden hallituksen esittämät toimet tavoitteiden saavuttamiseksi vaikuttivat olevan hieman alimitoitettuja. Työllisyyttä lähdettiin parantamaan lisäämällä määrällisiä velvoitteita työn hakemiseen ja ilmastotavoitteita kohti pyritään kiristämällä turpeen verotusta ja antamalla verohelpotuksia työsuhdepyörille. Vaalikausi alkaa olla kohta puolivälissä ja kunnallisvaalit painavat päälle, joten vaikeiden päätösten tekeminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi, kun seuraavissa vaaleissa pitäisi saada varmistettua mahdollisimman hyvä tulos. Minusta näyttää siltä, että nyt ei kyetä tekemään kovinkaan merkittäviä uudistuksia, vaan lääkkeenä on velan otto ja toive siitä, että veloista selvitään tulevaisuudessa. Oppositio haluaa kaataa hallitusta tekemällä välikysymyksiä, mutta taitaapa olla niin, että välikysymyksen takia hallitus kaatuu vain hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Jos olisin puoluejohtaja ja puolueeni sattuisi eduskuntavaalien jälkeen olemaan suurin puolue, niin ei paljon naurattaisi.

Tuntematon sotilas vuodelta 2017 kuuluu mielestäni luokkaan "Hyvät elokuvat", ja siinä näytelleitä herroja oli keskeisessä roolissa elokuvassa Metsäjätti, jonka kävin hiljattain katsomassa. Ihan OK elokuva, joka ajankohtaisuudellaan sopisi mainiosti vetämään vasemmiston kuntavaalivankkureita. Yritysjohdon toimet oli elokuvassa näytetty aika hämärinä, ja katsoja kyllä asettuu duunarin puolelle lähtökohtaisesti pahaa suuryritystä vastaan. Kyseessä on toki fiktiivinen tarina, mutta väkisin tulee mieleen erään ruotsalaisen valtiomiehen lausahdus: "Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.".

Syyskuussa tilastoitava omaisuus kasvoi 6.753€ ja kokonaisuus on tällä hetkellä arvoltaan 362.248 € eli nyt ollaan uudessa ATH-arvossa. Alkukuussa maksettu isohko veronpalautus innosti ostamaan osakkeita ja rahastoja vähän tavallista enemmän, ja ostoslistalla olivat rahatoista  Nordnet Indeksirahasto Suomi ja Ruotsi, Handelsbanken Eurooppa Indeksi, Handelsbanken USA Indeksi sekä osakkeista Aktia, Oriola, Sampo, Wärtsilä ja Fortum.

Pienet summat osinkoja maksoivat Wärtsilä ja Citycon, ja koko vuoden 2020 osinkokertymä on hieman alle 6000 €.

Omaisuuslajien määrät ja jakaumat seuraavassa: