tiistai 30. kesäkuuta 2020

Kesäkuun vähäiset tapahtumat - 06/2020

Kuukausi on jälleen taputeltu ja on aika  vetää asiat yhteen.

Politiikan jäähdyttelyosastolla ollut Matti Vanhanen kiskottiin päivänpolitiikan keskiöön, vaikka heti Kulmunin eron jälkeen mies vaikutti vähintäänkin vastahakoiselta. Mutta kun Keskusta tarvitsi ja Kulmuni pyysi, niin Matti uhrautui ja suostui. Jonkinlaista ristivetoa tuntuu jo olevan Marinin ja Vanhasen välillä, kun toinen puhuu sopeutustoimista ja toinen on sitä mieltä, että vielä ei ole tämän pohdinnan aika.

Vähän saa taas ihmetellä, miten on päädytty tilanteeseen, että ministeri joutuu eroamaan tuollaisen asian takia. Luulisi jokaiselle kyseisessä talossa työskentelevälle olevan selvää, että ihan kaikessa, varsinkin osto- ja suhdetoiminnassa, täytyy olla ylivarovainen. Muussa tapauksessa vastustajat pääsevät käyttämään pienimpiäkin virheitä häikäilemättä hyväkseen. Julki tulleiden sähköpostikeskustelujen mukaan Kulmunin avustaja ei ole ihan syytön ministerin ajautumiseen tähän "ansaan".

Tämä kuukausi oli kaupankäynnin osalta hiljainen. Aikakirjoihin jäi ainoistaan yksi osto: Fortumia 30 kpl.

Osinkoja kertyi kesäkuussa bruttona 1678,50 euroa pitkälti Sammon ja Tokmannin ansiosta. Kokonaisuutena tämä vuosi jäänee historiaan pahana osinkonotkahduksena. Tämän päivän tilanne ja vertailu aiempiin vuosiin näkyy oheisessa kuvassa.




Tilastoitava varallisuus kasvoi tässä kuussa noin 1730 €. Osake- ja rahastosalkussa liikkeet olivat pieniä, joten nousu johtui pääosin käteisvarojen kasvusta (palkka ja osingot).




Korona on laittanut talouden ja työllisyyden uuteen moodiin. Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että lomautuksia tai muuta sopeutusta ei ihan akuutisti ole näköpiirissä, mutta toimialasta johtuen tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Nyt mielessä on lähinnä kesäloman aloitus, johon on vielä hetki. 

Verosuunnittelu meni viime vuonna pahasti mönkään, mikä näkyy reilusti normaalia suurempana veronpalautuksena (lähes 3000 €). Veronpalautuksen maksupäivä oli tällä kertaa pitkään täysi mysteeri, mutta viimein eilen tulleen verotuspäätöksen myötä selvisi, että rahat tulee tilille syyskuussa. Heinäkuussa olisi myös tulossa hieman tuhdimpi tili lomarahojen myötä.