maanantai 25. kesäkuuta 2018

Lunta ja kylmyyttä tupaan

Vaikka tilanne onkin nyt normalisoitunut, kevään ja alkukesän säitä ylistettiin maasta taivaisiin, ja isolle osalle kansalaisista lämpimät ja sateettomat säät olivat lääkettä haavoihin viime kesän pettymyksen jälkeen. Sellainen palkansaaja, yrittäjä tms, jonka toiminta ja toimeentulo ei ainakaan kovin suoraan riipu säätiloista, voi täysin rinnoin nauttia pitkistä sateettomista ja kuumista jaksoista tai toisaalta jurputtaa sateista ja kylmää säätä silloin kun siltä tuntuu. Toimeentulo ei ole tiukasti kytköksissä olosuhteisiin, vaan palkka tai muu tulo ilmestyy tilille säännöllisesti riippumatta sateista tai paisteista.

Toisaalta säiden armoilla toimivat viljelijät eivät varmasti ole tyytyväisiä tilanteeseen, koska kuivuus on jo heikentänyt satonäkymiä. Sellaisenkin tapauksen näin maanteillä kulkiessani, että viljapeltoa kasteltiin sadettamalla, kun oikeaa sadetta ei ollut kuulunut eikä näkynyt. Samoin mansikkapelloilla vieraillut halla on paikoitellen tuhonnut hyvinkin runsaasti kukkia. Toisen ihannesää voi olla toiselle taloudellinen katastrofi.

Itsekin sain osani jo viime vuoden puolella alkaneista erikoisista säistä. Keväällä ja alkukesällä paljastui metsätaloudessa muutamia ikäviä asioita, jotka eivät tosin aiheuta merkittäviä välittömiä kuluja mutta jotka huonontavat sijoituksen tuottoa. Runsasluminen talvi oli nuoressa ja vielä harventamattomassa metsässä aiheuttanut puiden katkeamisia, taipumisia ja kaatumisia, jotka pienentävät vielä edessä olevasta ensiharvennuksesta tulevaa kuitupuutiliä. Nämä kuuluvat jossain määrin tähän harrastukseen, eivätkä tuhot olleet laajamittaisia vaan yksittäisiä puita siellä täällä.

Se, mikä harmitti huomattavasti enemmän, oli 3 vuotta sitten istutettu taimikko, johon halla oli puraissut aika laajasti. Uutta kasvustoa oli paleltunut suurehkolla alalla karkeasti arvioiden noin 80 %:ssa taimista. Joku erittäin kylmä yö oli ollut liikaa lämpimässä keväässä kasvuun lähteneille kuusentaimille, eikä näky ollut omistajan kannalta erityisen mukava. Onneksi taimet eivät (yleensä) hallan takia kokonaan kuole, mutta tämän vuoden kasvua kyllä menetetään. Lisäksi paleltumista saattaa seurata latva- ja laatuvikoja, joita on tosin mahdollista yrittää korjata myöhemmin leikkaamalla.

Omalla kohdalla luonnonvoimat koettelivat tulevia pääomatuloja eikä kasvustoille (todennäköisesti) aiheutunut täyttä tuhoutumista tai peruuttamattomia vaurioita, mutta ainakin pientä lisätyötä ja -kustannusta on odotettavissa. Tapahtuma on pieni muistutus siitä, että riittävä hajautus on syyttä pitää mielessä eri omaisuuslajeja ja toimialoja haaliessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti