lauantai 24. maaliskuuta 2018

Maaliskuun mietteitä

Isossa kuvassa lumen tulo alkaa jo ottamaan päähän ja osakkeissa matalapainetta.

Isot pojat alkoivat nokittelun suojatakseen omia takapihojaan ja seurauksena tietysti kurssilaskua. Tammikuussa kerroin Nordnetin osakkeiden ja rahastojen arvon kivunneet hieman yli 180 k€:oon. Tällä hetkellä Nordnet-kokonaisuuden hintalappu on aika tarkkaan 179 k€, vaikka tuossa välissä osakkeita on ostettu noin 5800 €:lla. Irtoavat osingotkin ovat pudottaneet salkun arvoa, mutta ainoastaan Tokmannin osinko on päätynyt tilille asti. Jotain viivettä näyttää olevan Nordnetin antamissa tapahtumissa ja saldoissa, sillä käteisen määrät kahdesta eri paikasta katsottuna ovat erilaiset.

Korjausliikettä ja parempia ostopaikkoja odotellessa hankinnat ovat olleet aika maltillisia. Ainoastaan yksi pieni osto maaliskuussa, sillä uutena yhtiönä salkkuun tuli Ramirent. Osingon irtoamisista aiheutuneita dippejä en ole tällä kertaa käyttänyt ostopaikkoina. Tällä hetkellä yhtiöitä salkussa 24 kappaletta plus tämä järkevää toimintaa loppuaikoinaan tehnyt konkurssiyhtiö Ahtium.

Taloussanomat kirjoitti Suomen vinossa olevasta ikärakenteesta, nuorten toimeentulotuesta ja huoltosuhteesta. Yli 65-vuotiaiden määrä suhteessa työikäisten määrään nähden on jo nyt huomattavan korkea ja tilanne pahenee tulevina vuosina. Työikäisten nuoren osalta huolena on kasvava syrjäytyminen ja koulutuksen sekä työelämän ulkopuolella oleminen. Vaikka päättäjät vakuuttelevat, että sote-puljaukset pelastavat julkisen talouden ja että eläkevarat ovat riittäviä, ainakin omassa päässä herää epäilys tulevien ja yhä pienemmäksi joukoksi käyvien systeemin rahoittajien halusta ja kyvystä pitää nykyisen kaltaista rakennelmaa pystyssä. En näe muuta vaihtoehtoa kuin että julkisista varoista maksettavat palvelut sekä nettomääräiset etuudet, eläkkeet ja tuet huononevat saajien lukumäärän kasvaessa ja tarvittavien varojen keräämisessä olevien haasteiden takia. Tässä taas yksi motivaattori projektin jatkamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti