maanantai 28. helmikuuta 2022

Hiuksia nostattavat ajat - Kuukausikatsaus 02/2022

Otsikko ei viittaa tällä kertaa sijoittelutoimintaan, vaan Venäjän uhitteluun Ukrainaa, Eurooppaa, NATOa ja muita 'arkkivihollisia' vastaa, mikä viimein eskaloitui avoimeksi hyökkäykseksi. Naapurin ajatusmallit tuntuvat ylittävän absurdeimmatkin koukerot, kun sodan aloittaja kiukuttelee epäoikeudenmukaisista pakotteista, jotka aiheuttavat haittaa maan taloudelle, tai syyttää hyökkäyksen kohdetta konfliktin pitkittämisestä. Mahtavana hyökkäyskoneistona pidetty armeijakin osoittautui varsin kesyksi, kun Talvisodan henkeä uhkuva puolustaja laittaa kapuloita rattaisiin. Voi tosin olla, että kasvojen säilyttämiseksi on valmisteilla huomattavasti lisää painetta Ukrainaa kohtaa, mutta lopputuloksesta riippumatta Venäjän suhteen länteen ovat muuttuneet viileistä jääkylmiksi hyvin pitkäksi aikaa - elleivät nämä tapahtumat sitten aloita suuria muutoksia Venäjällä.

Koska tällä kertaa ei sodita toisella puolella maapalloa vaan lähes naapurissa, ja koska vastatoimet ovat länsimaiden puoleta liittyneet talouteen, vaikutukset omiin sijotuksiin ovat olleet suuret. Huoli kurssien laskusta ei nyt kuitenkaan ole se päällimmäisin huoli, vaikka heilahdus alaspäin on ollut normikuukautta merkittävästi suurempi. Miinusta on tullut helmikuussa 29.843 € eli aika tasan -6 %, mikä on tilanteeseen nähden varsin maltillinen lukema. Pahiten pataan ovat ottaneet Venäjään tiukasti kytköksissä olevat Fortum ja Nokian Renkaat. Myyntejä en helmikuussa tehnyt.

 


 

 


Vuoden 2022 osinkotavoitteeksi julistin aiemmin 16.108 €. Tämä näytti ennen Venäjän hyökkäystä ylittyvän reippaasti. Varsinkin Sammon avokätisyyden takia ennuste kieppui lukemassa n. 18.500 €. Kuten koronavuonna 2020, nytkin saattaa käydä niin, että ainakin joidenkin yhtiöiden lopullinen osingonjako voi muuttuneen tilanteen takia tulla huomattavan varovaiseksi. Lopullisia päätöksiä odotellessa osinkoja kertyi helmikuussa tilille 254.46 € (brutto).