sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Myöhästynyt syyskuun kuukausikatsaus - 09/2022

Numeroiden valossa ruma kuukausi. Omaisuuden määrä pieneni reilut 20 k€, joka prosentteina on -4,67 %. Kaikki omaisuusluokat oli laskussa, käteinen mukaan luettuna, sillä muutamia isoja kertaluonteisia hankintoja piti tehdä ja maksaa syyskuussa.

 Syyskuu ei ole parhaita osinkokuukausia, mutta  muutamat uudet kvartaaliosinkohin siirtyneet yhtiöt nostivat syyskuun osinkosumman lukemaan 549,83 €. Syyskuussa osinkoa maksaneita yhtiöitä oli salkussa 7 kappaletta. Kuluvan vuoden kokonaiskertymä on nyt 16550,93 €. Loppuvuodelle on tulossa vielä aika paljon osingonmaksukertoja, mutta vähänkään merkittäviä summia on tulossa enää Telialta, Tiedolta ja Kemiralta. Ennusteen tekeminen edellyttäisi sen verran taskulaskimen näpyttelyä, että jätän sen nyt tekemättä. Varmaa on, että 20 k€ ei ylity tänä vuonna. Ja näyttää vahvasti ettei myöskään ensi vuonna.

 


Kovenvat sotapuheet, paheneva energiapula, inflaatio, nousevat korot ja epävarmuus erään euromaan tulevasta politiikasta aiheuttavat pahaa epävarmuutta talouteen. Selvää lienee ainoastaan suunta alaspäin. Tavallinen kansalainen pääsee heikkenevästä tilanteesta nopeimmin osalliseksi asuntolainojen korkojen nousun sekä energian ja ruuan kallistumisen kautta. Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että lainoja ei tällä hetkellä ole ja bensiiniä ei tarvitse valuttaa auton tankkiin ihan kauhean suuria määriä kuukaudessa. Ruuan hinnannousu tietysti tuntuu kukkarossa, ja valinnoissa onkin siirrytty halvempiin tuotteisiin ja joidenkin 'turhien' tuoteryhmien käyttöä on vähennetty (esim. juustot).

Sähkön hinnanmuodostusta on maallikon hieman vaikea käsittää, sillä esimerkiksi sama vesivoiman tuottaja, joka vuosi sitten sai tuottamastaan kilowattitunnista muutaman sentin ja oli siihen tyytyväinen, pystyi parhaassa tapauksessa laskuttamaan siitä tänä vuonna syyskuun viimeisenä päivänä 73,53 snt/kWh. Mielenkiinnolla odottelen sähköntuottajien tulostietoja ja sitä, miten 'ylisuuret' tulokset häivytetään pimentoon, ettei näytä siltä, että tavallisia sähkönkäyttäjiä on rahastettu häpeilemättä.

Oma sähkötilanteeni on tällä hetkellä yleiseen tilanteeseen nähden hyvä. Olin tässä asiassa onnekas, sillä viime vuonna tein päättyneen määräaikaisen sopimuksen jälkeen uuden 2-vuotisen sopimuksen silloiseen normaaliin hintaan. Sähköenergiaan ja sen alviin on kulunut parina viime kuukautena alle 15 €/kk. Ns. käypä hinta tällä hetkellä taitaisi olla yli kymmenkertainen. Toivottavasti sähkön toimittaja pysyy hengissä sopimuskauden loppuun. En ihmettele, että lämpöpumppujen ja aurinkopaneelien kauppa käy vilkkaana. Sähkön käyttöä on meillä yritetty vähentää nykyisestä halvasta sopimushinnasta huolimatta. Edellisinä vuosina kulutus tammi-syyskussa on ollut noin 3250 kWh. Tänä vuonna samalla ajanjaksolla sähköä kului noin 2415 kWh, eli noin 25 % vähemmän kuin aiemmin. Mitään aivan radikaalia muutosta ei ole tehty eikä ilmanvaihtoa tai lattialämmityksiä ole laitettu kokonaan pois päältä, mutta pieniä asioita sieltä ja täältä. En usko, että niistä pelkästään tulisi noin iso pudotus. Taustalla on todennäköisimmin alkuvuodesta tapahtunut melko vanhan rikki menneen kylmälaitteen korvaaminen uudella.