sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Voihan Fortum! - Kuukausikatsaus 07/2022

Kesälomaa takana kaksi viikkoa, ja on ollut mukava irtautua normiarjesta. Talouspuolella heinäkuu oli lievästi positiivissävyinen kuukausi, sillä salkun kokonaisarvo nousi tasan 5 % eli noin 22.400 euroa ja koko roskan hinta on tänään 471.434 euroa. Nousun veturina oli osakkeet, ja käteistäkin on lomarahojen ja vähäisten osakeostojen takia noin 4000 € enemmän kuin kuukausi sitten. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden salkku on tosin tasan 4 prosenttia pakkasella.  

Omaisuuserät jakautuvat tänään harvinaisesti tasaprosentteihin: osakkeet 75 %, rahastot 5 % ja käteinen 25 %. Käteistä näyttäisi euromääräisesti olevan tänään enemmän kuin koskaan aikaisemmin, vaikka suhteessa salkun kokoon sitä on joskus ollut reilusti enemmänkin.







Heinäkuu oli aika tapahtumaköyhä kuukausi. Ostoja tasan kaksi ja käytetty summa taisi olla koko vuoden pienin. Osinkoja kertyi paria euroa vaille 200 €.

Loman alkuun luin Nokian matkapuhelinten viimeisiä vaiheita käsittelevän kirjan Operaatio Elop. Jälkiviisastelua tai ei, yhtiö kangistui ja menetti kykynsä uusiutua, jolloin nälkäisemmät kilpailijat painelivat oikealta ja vasemmalta ohi. Surullinen tarina, kun muistaa yhtiön aiemmat vaiheet.

Toinen surullinen tarina on Fortum, jonka nykyistä ja entistä johtoa ruoskitaan nyt joka suunnasta. Sijoittajat ovat antaneet oman tuomionsa ja kurssi on Talouselämän listan mukaan 56 % alempana kuin vuosi sitten. Arvoa on sulanut pyöreät 10 mrd€, josta valtion osuus on puolet eli noin 1000 € per kansalainen. Puhumattakaan budjetin tilkkeeksi kiperästi tarvittavista osingoista, jotka saattavat pienentyä merkittävästi tulevina vuosina, kun Uniperia pidtään väkisin hengissä Saksan valtion kanssa, joka otti Uniperissa isännän roolin pienemmällä omistusosuudella.

Itselläni Fortum oli salkun ensimmäinen yhtiö ja se on ollut salkun suurten joukossa, Voimaloiden hankkiminen Venäjältä ei tuntunut kovin hyvältä ajatukselta, mutta en osannut sitä kovin paljon pelätäkään siinä vaiheessa. Sähköverkkojen myynnistä saadut miljardit taisivat poiltella johdon sormissa ja ne päätettiin lopulta laittaa Uniperiin. Täytyy sanoa, että siinä viheessa minulta hämärtyi Fortumiin liittyvien riskien arviointi. Tiesin, että Uniper toimii isolta osin 'vanhanaikaisessa' hiili- ja kaasubisneksessä, mutta niiden toimitus- ja hintasopimukset, suojaukset yms jäivät minulta ihan täysin hämärän peittoon. Siinä se virhe. Hyvä että jonkinlainen pelastuspaketti on saatu sorvattua, vaikka omaisuutta on taas hassattu miljarditolkulla niin, että Soneran umts-seikkailut on tämän tapauksen rinnalla ihan pikkujuttu.