sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Tammikuun numerot - Katsaus 01/2021

Vuoden aluksi rikkoutui niukasti 400 k€:n tasaluku, ja vähän korkeampaanikin lukemaan salkku ylsi. Kuun lopussa päädyttiin lukemaan 399.610 €, joka on 2,16 % joulukuun lukemaa ja 11,50 % vuoden takaista suurempi. 




 

Mitään mullistavia käänteitä ei salkussa tapahtunut. Ostot olivat Sampo, Elisa ja Cibus sekä pienellä summalla sekalainen setti indeksi- ym. rahastoja. Osinkoja maksoivat Aktia ja Cibus.

Vai pitäisikö mullistavaksi käänteeksi sanoa ilmiötä, jonka kohteeksi Nokiakin joutui. Keskiössä olleella GameStopilla jotkut tekivät isoja pikavoittoja- ja jotkut -tappioita. Vaikka julkisuudessa on arvioitu, että kyseessä on vähintäänkin harmaalla alueella oleva kurssitasoihin vaikuttaminen ja että vankeustuomioita on luvassa, samanlaiset tempaukset eivät varmasti ole ihan harvinaisia tulevaisuudessa. Yksittäisen toimijan "kurssivedätyksessä" syyllinen saadaan helpommin vastuuseen jos jotain laitonta on tapahtunut, mutta suuren sijoittajien nettiyhteisön toimet ja kytkennät on hankalammin selvitettävissä. Itse olen ihan jotain muuta kuin ns. uhkapelisijoittaja, joten omasta näkökulmastani on negatiivista, jos hintatasoon vaikuttaa oleellisesti täysin muut seikat kuin yhtiön markkina-, talous- tai jokin muu tilanne. Systeemit ja instrumentit on kuitenkin rakennettu niin, että tällaistakin voi tapahtua, joten tavispiensijoittajan on vain elettävä sen kanssa oli sitten suunta ylös- tai alaspäin.

En voi kieltää, että tavoitteen ollessa omaisuuden ja tuottojen kerryttäminen, on ihan mukavaa ylittää tiettyjä tasalukueuroja, varsinkin satoja tuhansia. Toisaalta kun muistaa, että talouden tilanne on rajoittunut ja yritysten tuloksentekokyky ei ole ihan optimaalinen, nykyiset ja koronaelvytysten takia yhä nousevat kurssit herättävät ajatuksen todellisuudesta erkaantuneesta osakkeiden hinnoittelusta ja riskitason kasvusta ja ennen kaikkea tuottojen merkittävästä heikkenemisestä. Pikainen silmäys uusimman Talouselämän osakelistaan kertoo, että keskimääräinen P/E-luku on lähempänä kolmeakymmnetä kuin kahtakymmentä siinäkin tapauksessa, että kolminumeroiset P/E:t on siivottu pois. Tarkoitus on kaikesta huolimatta laittaa ainakin toistaiseksi osinkojen lisäksi noin 1000-1500 €/kk uusiin ostoihin. Katsotaan, missä vaiheessa mieli muuttuu. Helmikuu kertoo enemmän yhtiöiden tuloksista ja tulevaisuudennäkymistä.