keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Kaikki mulle nyt heti!

Olen luonteeltani tylsyyttä kestävä ja pystyn tekemään pitkäänkin yksitoikkoista hommaa saavuttaakseni jonkin päämäärän tai lopputuloksen, kunhan päämäärä on edes jollain tavalla horisontissa. Voisi kuvitella, että pitkäjänteisyyteen ja tavoitteellisuuteen taipuvaiselle henkilölle sijoituspuuhastelu olisi oikein sopiva harrastus, mutta ajoittain tämä projekti tuntuu etenevän aivan liian hitaasti.

Liekö minuun tarttunut kaikki-mulle-nyt-heti -mentaliteettia, kun oma vauhti tuntuu välillä pelkältä matelulta ja tylsyydeltä. Yksi esimerkkitapaus, joka saa tuntemaan itseni pelkäksi surkimukseksi, on Tupe1982, joka voitti tuulipuku.fi:n äskettäisen sijoituskilpailun. Tupe1982 siis veivasi 20.000 €:n alkupäoman 4 kuukauden aikana lukemaan 452.000 €. Minulle tuo on aivan käsittämätön kasvu enkä edes pysty kuvittelemaan, kuinka tuo on onnistuttu tekemään. Arvelen, että riskiä on pitänyt ottaa jonkin verran, mikä olikin tavallista helpompaa kun kilpailussa sijoitettiin virtuaalirahaa. Menestystarinat antavat toisaalta uskoa ja motivaatiota pyrkimään eteenpäin, mutta toisaalta vertailu muihin voi olla kivuliasta.

Iso riski tietysti mahdollistaa suuret tuotot, mutta kaikki ei pääse nauttimaan niistä, sillä kaikki eivät yksinkertaisesti voi sijoittaa samalla tuottoisalla tavalla, ja riski realisoituu joidenkin kohdalla. Ikää alkaa olla itselläni sen verran, että riskipuolikin olisi syytä pitää mielessä. Uskallusta ei tällä hetkellä löytyisi laittaa riittäviä summia sellaisiin riskaabeleihin papereihin, jotka mahdollistaisivat nopeita ja suuria euromääräisiä voittoja. Rahat on siis laitettu kiinni enimmäkseen vakiintunutta liiketoimintaa harjoittaviin yhtiöihin. Perinteinen riskinhallintakeino olisi laittaa osakkeihin (100-ikä)% ja loput korkoihin. Tällä mittarilla mitattuna minulla on paljon riskiä, sillä osakkeet on minulla tuohon verrattuna erittäin reilussa ylipainossa, mutta hajautustakin tosin on paljon.

Piensijoittelu-urani alussa olin tyytyväinen, jos jostain sain satasen myyntivoiton kerran-pari kertaa vuodessa tai tonnin vuosiosingot. Ruokahalu tosin kasvaa syödessä ja nyt, sijoitusuransa alkupuolella olevia lainkaan väheksymättä, paluu 1000 €:n osinkoihin olisi tietysti jotain, mutta ei tuntuisi lainkaan hyvältä. Tavoite asettuu siis koko ajan korkeammalle ja rajapyykkien ylittyminen lämmittää vain hetken aikaa, kun mieleen asettuu jo seuraava tavoite. Kutsutaankohan tätä ahneudeksi?


3 kommenttia:

 1. Sitä se varmaan on, nälkä kasvaa syödessä. Sitten on myös niitä ihmisiä jotka tulevat joskus tyytyväisiksi :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa pohdiskelua. Salkkusi on kuitenkin keskimääräistä blokkaria ja Suomisijoittajaa suurempi. Olet sen keräämisessä ehtinyt nähdä yhtä ja toista, joten siitä en ala sinulle sen enempää.

  Hyvin harva on tehnyt omaisuuksia korkoihin sijoittamalla. Luin tästä jossakin sijoituskirjassa, jota en enää muista. Oikeastaan ainoa jonka tiedän on John Bogle. Hän on siis pitänyt painoa 60-40. Verrattain suuriosa on tehnyt se yhdellä osakkella/yhtiöllä ratsastamalla.

  Itselläni on aika saman suuruinen salkku kuin sinulla. Itse olen tehnyt sunnitelmani Seligsonin ydin-sateelliitti mallista. Minulla on sellainen 5-10% pelisalkku, jolla yritän tehdä isommalla riksillä tuottoa. Toisaalta olen kuunnelllut Buffettin oppeja. Hän sanoo, että jokaisella pitäisi olla reikäkortti sijoittamisessa. Samalaisia ajatuksia itselläni on, että kaikki nyt ja heti. Toisaalta Buffett sanoi When tide comes we see who swimming naked. Pidemmällä aika jänteellä yksi iso epäonnistuminen riittää pilaamaan salkun koko tuoton. Yksi onnistuminen voi toki tehdä rikkaan. Itse haen sitä onnistumistani ja pidän Buffettiin reikakorttia mielessä. Sitten aikanaan, kun näyttää, että on se vuosikymmenen mahdollisuus pitää olla valmis panostaamaan. Treidailen samoin jonkin verran, se menee väliin pitkiä aikoja hyvin, mutta siinä vedot väärään hevoseen usein pilaa kuviot. Samoin lipsun ajoittain periaatteista ja varsin usein kadun niitä jälkeenpäin. Kokeile itse, tee periatteett millä menet.

  Suosittelen lukemaan Sijoitusteidosta Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut kirjoituksia seka keskustelupalstaa samasta asiasta. Daytrader treidaa Sharevillessä Nimimerkeillä Mäyräkoira(yksityistili) ja Mäyräkoira 2(yrityksentili). Siinä saa kuvaa mit4en mennä. Pitää tietää jostain jotain ja mennä näkymyksen mukaan. Näkemyksen pitää olla oikein ja merkityksellinen asia.

  VastaaPoista
 3. Hei ahkera säästäjä, törmäsin blokiisi vahingossa huomasin maininnan itsestäni. Sen verran voin avata vuoden 2018 tuulipuku skabaa, että kilpailussa pystyi käydä kauppaa välittämättä tarjous tasoista. Kävin mm. paljon kauppaa Glastonilla ja muilla senttiosakkeilla. Kilpailussa pystyi ostamaan ja myymään osakkeita yli päivän vaihtomäärän. Myynti ja osto laidoista ei tarvinnut välittää kun pystyi myymään sen hetken hinnalla kaiken mitä halusi. Käytännössä vaurastuminen oli liian helppoa.

  Todellisuudessa olen melko varovainen sijoittaja. Salkkuni koostuu pääosin pikku firmoista. Ja mitättömimmät pikkusiivut salkunpohjalla on erittäin korkean riskin firmoja ja kutsun niitä ässäarvoiksi. Lisäksi omistan joitakin pikku "arpoja" börssen ulkopuolella. Suurimmat toiveeni pörssissä nojaavat tällä hetkellä Bittiumiin, Revenioon ja Detection Technologiessiin. Kaikkien salkkujeni vuosittainen keskivauhti on vähän yli 20% vuodessa.

  Yt. Tupe1982

  Sharevillestä löydyn nimellä PhoenixF1N

  VastaaPoista