lauantai 31. elokuuta 2024

Puolen vuoden nousuputki - Kuukausikatsaus 08/2024

Elokuun alkupäivinä näytti, että salkun arvon nousuputki katkeaa kohtuullisen rumalla tavalla. Markkinapaniikki kuitenkin hellitti ja nousuksihan se koko kuukausi taas meni eli kasvua heinäkuun lopusta tuli 2.1 %. Sijoitussalkun arvo on nyt noussut kuukausitarkasteluissa puoli vuotta putkeen. Tuona aikana kasvua on tullut 63.611 euroa (12 %), joten kokonaissumma on tänään 592.060 euroa. Syyskuussa olisi mukava vaihtaa tuon alla olevan kuvan pystyakselin skaalaa.






Elokuu oli poikkeuksellinen ostokuukausi, sillä käytin rahaa ostoihin yli 8900 euroa. Kuun alkupuolen "romahdus" laukaisi Sulo Vilen -tyyppisen reaktion, ja 5.9. oli monta ostotapahtumaa. Toisaalta kokonaissummaa paisutti lyhyen koron rahaston normaalia suurempi osto, jolla siirsin tuottamattomalle käyttötilille kertyneitä varoja tekemään vähän parempaa tuottoa.
Etukäteen oli tiedossa, että osinkojen määrä olisi pieni, mutta summa kiipesi edelliskuuta hieman suuremmaksi ja oli 780 €. Tällä kertaa koko tuo summa tuli ulkomailta.

Nyt kun tytär tekee muuttoa pois kotoa uudelle opiskelupaikkakunnalle, on tullut mietittyä omaa opiskelun aloitusta 90-luvun alkupuoliskolla ja miten asiat silloin olivat. Opintotuki oli 1540 mk ja asumistukea sain reilun tonnin vuokraan vuodesta riippuen noin 700-800 mk. Vuokran jälkeen rahaa elämiseen jäi siis yli tonni, mikä on yli 50 % saadusta kokonaissummasta. Tuolla mallilla pyörittelin opiskelut läpi ilman velkaa satunnaisten kesätöiden turvin. Tyttären maku asunnon suhteen johti ehkä keskivertoa opiskelijakämppää korkeampaan vuokraan, mutta kuitenkin varsin tavanomaiseen summaan tuossa kaupungissa. Siitä huolimatta opinto- ja asumistuki eivät yhdessä riitä vuokran maksamiseen, joten puuttuva osa ja muu eläminen on kustannettava säästöillä, velalla ja/tai työskentelyllä. Paljon on opiskelijoiden asema huonontunut n. 30 vuoden aikana, kun muistaa, että omana aikanani elettiin kuitenkin syvää talouslamaa tai oltiin vasta pääsemässä kasvuun kuopan pohjalta. Täytyy kyllä tunnustaa, että en tunne asumistuen nykyisiä laskentaperusteita, joten välivuoden aikaiset hankkeet saattavat alentaa tukea.