sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Kesälomakuulumiset - Kuukausikatsaus 06/2024

Vuoden ensimmäinen puolikas on sitten taputeltu ja se meni ihan kohtuullisesti - ainakin jos uskomme Nordnetin antamaa vertailua OMXHGI-indeksiin. Siinä missä OMXHGI lähti alamäkeen toukokuun puolivälissä, oma salkku on pystynyt vastustamaan luisua paljon paremmin. YTD on lukemassa +6,79 %, kun 'vertailuindeksi' näyttää arvoa +1,93 %. Kun katsotaan pelkkästään salkun absoluuttista kokoa, nousua vuodenvaihteesta on tullut lähes tarkalleen 9 %.


Kesäkuussa liikkeet olivat hyvin maltillisia. Salkun arvo kasvoi vajaat pari tonnia eli 0,33 %, ja se saavutti siten neljännen perättäisen ATH-arvon eli 576.193 €. 




Osinkojen suhteen kulunut kuukausi oli aika kuivakka. Niitä maksoi muutama kuukausi- ja kvartaaliosinkoja jakava ulkomainen yhtiö ja kokonaissumma oli alle 300 €. Myös heinäkuu näyttää kovin hiljaiselta. Koko vuoden osinkokertymä on tällä hetkellä 15.731 €.

Salkun toiseksi suurimmaksi omistukseksi on kiilannut yllätyksellisesti Kemira.  Se oli pitkään tasaisen harmaa yhtiö, jonka kurssi pysyi vuosikausia lähes samalla tasolla. Ensimmäiset Kemirat olen ostanut vuonna 2017 juuri tuon tasaisuuden sekä ennustettavan ja kohtuullisen hyvän osingon takia, ja ostoja on tapahtunut enemmän tai vähemmän tasaisesti. Jonkinlainen nousutrendi on ollut käynnissä loppuvuodesta 2022 lähtien positiivisten tulosvaroitusten ja näkymien noston ajamina. Nordea on edelleen salkun suurin ja kaunein, eikä Kemira hengitä sen niskaan ihan kovin lähellä. Viimeisimpien kurssipyrähdysten myötä lisäostoja en ole enää tehnyt, sillä tunnuslukujen valossa yhtiö näyttää itselleni jo hieman kalliilta.

Kesäloma on jo hyvässä vauhdissa ja täysi lomamoodi on tosiasia työkuvioiden himmennyttyä taustalle. Täysverisenä intoverttina ja omasta mielestäni riittävästi maailmaa jo nähneenä henkilönä en kaipaa lomalta matkustelua tai tapahtumien tykitystä, vaan lomassa parasta on vapaus, kun voit tehdä mitä huvittaa milloin huvittaa. Loman loppumetreillä tulee taas pieni ahdistus, kun tietää, että kohta arki alkaa ja vapaaherran elämästä joutuu luopumaan. Mutta ei mennä asioiden edelle vaan nautin vielä jäljellä olevasta vapaudesta lepäämällä ja parantelemalla keväällä vihoittelemaan ruvenneita rasitusvammoja.